Möt Karin Hansson, klarspråksexpert på SCB

Bild på Karin Hansson

Karin Hansson, styrelseledamot i föreningen Språkrådgivning och textvård

Under en vecka utbildade Karin tillsammans med två kollegor från SCB en grupp på Burkina Fasos statistikbyrå i hur man kommunicerar statistik på ett mottagaranpassat sätt.

Vi har intervjuat Karin Hansson, medlem i föreningen och ordförande 2011–2013. Så här berättar hon:

– Min största språkvetenskapliga kärlek är faktiskt inte språkvård utan iriska som jag började lära mig med hjälp av kassettkurs på gymnasiet och slutade inte förrän jag doktorerat i ämnet. Men arbetsmarknaden är inte så god varför jag omskolade mig till klarspråksexpert.

Varför är du medlem i föreningen?

– För att hålla kontakten med dem jag läste kursen med och med andra yrkesverksamma inom området. Nätverka är ändå kungen!

Vad betyder föreningen för dig?

– Ett forum där man kan vara sig själv – det jag kan tas för givet och jag behöver inte hela tiden vara beredd att förklara vitsen med min existens. Otroligt befriande. Bokcirklande och träffarna är det jag gillar bäst.

Vad jobbar du med?

– Jag är klarspråksexpert på Statistiska centralbyrån (SCB). Som sådan försöker jag främja språklig kvalitet där den behövs bäst. Sedan ett år tillbaka är det dialogen mellan SCB och de som deltar i våra undersökningar som intresserar mig mest. Undersökningarna är många, uppgiftslämnarna likaså. Ändå är den språkliga kvaliteten en hittills tämligen outnyttjad resurs, så det finns stort utrymme för förbättringar. Tröttsamt och tacksamt på samma gång.

Du har gått utbildningen ”Språkrådgivning och textvård” vid Linnéuniversitetet. Varför gjorde du det?

– Jag var uttråkad på jobbet som handläggare (där jag hamnade efter att jag tröttnat på att undervisa på timme i irländsk grammatik) så när jag fick nys om kursen var det prima läge att damma av mitt i malpåse lagda intresse för språkvård. Det som mest får mig till jobbet på morgnarna är tanken på klarspråk som demokratisk rättighet och alla förbluffande hinder som finns för nåt som egentligen är ganska enkelt …

Föreningen Språkrådgivning och textvård