Möt Barbro Zetterberg

Barbro-Zetterberg.webb

Varför är du medlem i föreningen?

– Av flera skäl där ett är att jag var med och grundade föreningen på Linnéuniversitetet i Växjö. Ett annat skäl är att jag som egen företagare tycker att det är viktigt att tillhöra en yrkesförening som ordnar språkföreläsningar och där jag kan nätverka för att utvecklas i min yrkesroll.

Vad betyder föreningen för dig?

– Den är litet av ett hjärtebarn som jag känner ansvar för att utveckla. Det försöker jag göra i min egenskap av ordförande för föreningen tillsammans med vår kompetenta och engagerade styrelse. Plus förstås tillsammans med våra medlemmar som är förutsättningen för allt detta.

Vad jobbar du med?

– I dag jobbar jag som egen företagare i mitt språkföretag Z-text som är relativt nystartat. Dessförinnan jobbade jag många år på Skatteverket, först som handläggare, sen som chef och de sista sex åren som språkutvecklare. Mina språktjänster omfattar allt från språkutbildningar av olika slag till korrekturläsning och nästan allt däremellan som andas vårt svenska skriftspråk. Jag känner mig verkligen privilegierad som har världens roligaste jobb.

Jag skriver även artiklar med anknytning till taxar. Dessutom är jag stolt flyktingguide för en irakisk familj, aktiv i taxklubben och ordförande i en vägförening, allt på ideell basis.

Du har gått utbildningen ”Språkrådgivning och textvård”. Varför gjorde du det?

– Jag hade två yrkesdrömmar som yngre. Den ena var att bli lärare och den andra att bli journalist. Men det jag blev efterhand var ekonom och skattehandläggare. När jag sen blev chef fick jag en mentor som började med att fråga vad jag tänkte göra efter min chefskarriär. Det var ju inte precis det som upptog mina tankar, måste jag erkänna, men det var en klok fråga. Under min tid som kontorschef i Skara började jag därför läsa pedagogik på Göteborgs universitet och tog en gymnasielärarexamen. När Skatteverket några år senare gjorde en stor omorganisation tog jag tjänstledigt för att bland annat läsa svenska och litteraturvetenskap på universitetsnivå.

Sen hittade jag en annons i Språktidningen om en helt ny kurs på Linnéuniversitet i språkrådgivning och textvård. Den kändes helt rätt, eftersom jag ville jobba med språk och språkutveckling på Skatteverket efter min tjänstledighet. Jag gick kursen och fortsatte sen och tog min kandidatexamen i detta ämne.

För att knyta ihop säcken, apropå mina ungdomsdrömmar, har jag förverkligat dem genom att bli både lärare och skribent.

Föreningen Språkrådgivning och textvård